Het begrip verstrengeling werd in 1935 geïntroduceerd door Erwin Schrödinger die verstrengeling betitelde als de meest kenmerkende eigenschap van de quantummechanica. Wat de quantumtheorie voorspelt is dat twee met elkaar verstrengelde deeltjes zich gedragen als één enkel deeltje, ook als ze ver uit elkaar zijn.
- Verstrengeling is inmiddels experimenteel aangetoond, o.a. in een opzienbarend experiment in 2015 uitgevoerd bij de TUDelft onder leiding van Ronald Hanson. Daarin werden deeltjes met elkaar verstrengeld die meer dan een kilometer van elkaar verwijderd waren.
Het experimentele bewijs doet niets af aan de moeilijkheid om dit quantummechanische verschijnsel van verstrengeling te begrijpen. Als hulp beschouwen we twee eenvoudige gevallen van A. een producttoestand en B. een maximaal verstrengelde toestand.
A. In een producttoestand zijn de resultaten van metingen aan de twee aparte spinsystemen volstrekt onafhankelijk. Vanuit de quantumtheorie is dat eenvoudig te begrijpen omdat de spin operatoren en slechts werken op de één-deeltje-toestanden apart, en omdat de resulterende toestand weer een producttoestand is. Dus als we de verwachtingswaarde van het product van deze twee spinoperatoren berekenen in een producttoestand, dan zullen we vinden dat de verwachtingswaarde factoriseert: