Synopsis Quantummechanica II

Energieniveaus waterstofatoom

  • De eigenfuncties van de 1-dimensionale (radiële) Schrödingervergelijking voor een elektron in een Coulombpotentiaal kunnen worden uitgedrukt in bekende wiskundige functies, de zogenoemde gegeneraliseerde Laguerre polynomen.
  • Alleen voor discrete eigenwaarden heeft de Schrödingervergelijking fysisch aanvaardbare oplossingen.

Ter vereenvoudiging van de berekening van de eigenfuncties en eigenwaarden van de Schrödingervergelijking (2.21) worden dimensieloze variabelen geïntroduceerd. We definiëren: x=r/ a 0 en n 2 =E/ R y , waarbij de parameter n nu als een variabele wordt beschouwd. Aangezien a 0 2 R y γ=1 , kunnen we de Schrödingervergelijking (2.21) transformeren in de dimensieloze vorm

2.23

( d 2 d x 2 2 x + 1 n 2 ) ψ n (x)=0
  • Het is eenvoudig in te zien dat de vergelijking een oplossing heeft met het gewenste asymptotische gedrag ψ n (x)exp(x/n)   x, mits n positief.
  • Voor x0 gedraagt de golffunctie zich als ψ n (x)x .

Om het gedrag van de golffunctie verder te onderzoeken schrijven we de oplossing in de vorm

2.24

ψ n (x)=y L n1 (y) e y/2    y:=2x/n

Na invullen van deze probeeroplossing in de Schrödingervergelijking (2.23) vinden we de volgende differentiaalvergelijking voor de onbekende functies L n1 (y) :

2.25

[ y d 2 d y 2 +(2y) d dy +(n1) ] L n1 (y)=0

De oplossingen van deze vergelijking staan in de wiskunde bekend als de gegeneraliseerd Laguerre polynomen L n1 1 (y) en we identificeren  L n1 (y):= L n1 1 (y) . De laagste oplossingen zijn:

2.26a

L 0 (y)=1

2.26b

L 1 (y)=2(1 1 2 y)

2.26c

L 2 (y)=3(1y+ 1 6 y 2 )
  • Alleen voor positieve gehele getallen n=1,2,3,.. heeft de Schrödingervergelijking (2.23) fysisch aanvaardbare oplossingen (d.w.z. oplossingen die zich goed gedragen bij x=0 en voor x ). Daarmee is bewezen dat het energiespectrum van het waterstofatoom discreet moet zijn.