I. Quantumstatistische Theorie

Gibbs-algoritme

  • In de statistische mechanica is het Gibbs-algoritme een toepassing van het maximum entropie principe voor het geval dat de verwachtingswaarden van een aantal behouden observabelen gegeven zijn.
  • De (groot-) kanonieke dichtheidsoperator is de meest waarschijnlijke representatie van de quantumtoestand van een evenwichtssysteem gegeven de beschikbare informatie.

Het algoritme van J. Willard Gibbs (1902) maakt het mogelijk een unieke dichtheidsoperator ρ ^ eq te bepalen die compatibel is met verwachtingswaarden (1.11) en (1.12). Deze dichtheidsoperator is de oplossing van de variatievergelijking voor de von Neumann-entropie (1.4)

1.14

δS=0

met daarbij de condities

1.15

Tr δ ρ ^ =0,   Tr δ ρ ^ Q ^ a =0,   Tr δ ρ ^ H^ =0

Dit variatieprobleem wordt standaard opgelost met de Lagrange-multiplicator methode. Het resultaat is dat de dichtheidsoperator ρ ^ eq gegeven wordt door de groot-kanonieke dichtheidsoperator

1.16

ρ ^ eq =exp( Φ α a Q ^ a β H ^ )

We volgen hier de Einstein-conventie dat bij twee gelijke indices sommatie bedoeld is.

De Lagrange-multiplicatoren { Φ, α a ,β } in (1.16) moeten zo gekozen worden dat is voldaan aan de opgelegde condities (1.15). In het bijzonder geeft de normering van de dichtheidsoperator de eerste Lagrange-multiplicator als de thermodynamische potentiaal

1.17

Φ( α a ,β,V)=log Trexp( α a Q ^ a β H^ ):=logZ( α a ,β,V)

met V het volume en Z( α a ,β,V) de partitiefunctie van het systeem. De thermodynamische potentiaal als hier gedefinieerd, is gerelateerd aan de vaak gebruikte groot-kanonieke potentiaal (Gibbs-potentiaal) Ω via Φ=βΩ .

Voor de entropie van de evenwichtstoestand (1.13) vinden we met (1.11,12,16) de uitdrukking

1.18

S[ ρ ^ eq ]= α a Q a +βEΦ
  • Het voorschrift van Gibbs voor de constructie van de groot-kanonieke dichtheidsoperator (1.16) geeft niet zozeer de actuele toestand van het systeem, maar de meest waarschijnlijke toestand gegeven de macroscopische informatie die voorhanden is.
  • Het kan bewezen worden dat de evenwichtstoestand (1.16) inderdaad correspondeert met een maximum van de entropie.