Stel is een toestand van twee identieke deeltjes. Dan is de nummering van deze deeltjes een willekeurige afspraak en moet de theorie onveranderd blijven voor een verwisseling van de labels: . In de quantummechanica is dit voorschrift echter te strikt omdat twee dezelfde quantumtoestanden een vrije fasefactor kunnen verschillen: . Als we nogmaals de labels verwisselen krijgen we . We concluderen en dus .
- In de quantummechanica zijn er twee klassen van identieke deeltjes: de bosonen beschreven door symmetrische toestanden () en de fermionen beschreven door antisymmetrische toestanden ( ).
- Het blijkt dat deeltjes met heeltallige spin bosonen zijn en deeltjes met halftallige spin fermionen. Dit staat bekend als het spin-statistiek theorema.
Stel is een twee-fermion spintoestand. Als de twee fermionen in precies dezelfde toestand zouden zijn wat betreft spin, energie, etc., dan moet bij verwisseling van de labels gelden . Maar voor fermionen is de toestand anti-symmetrisch, dus deze toestand kan niet bestaan.
- Twee identieke fermionen kunnen niet dezelfde quantumtoestand bezetten. Dat wordt het uitsluitingsprincipe van Pauli genoemd, of kortweg het Pauli-principe of Pauli-verbod (Wolfgang Pauli, 1925). Het uitsluitingsprincipe volgt direct uit de anti-symmetrie van fermiontoestanden.
- Het Pauli-principe sluit niet uit dat twee elektronen zich in dezelfde energietoestand kunnen bevinden, mits hun spin verschillend is: de één spin-up de ander spin-down.
- Het Pauli-principe verklaart o.a. de schilstructuur van atomen en de structuur van vaste stof. In de astrofysica wordt het bestaan van witte dwergen en neutronensterren hierdoor verklaard.